Állami kitüntetést kapott egy Szaniszló Ferenc nevű futóbolond –főállásban náci tévés uszító-, továbbá a Kárpátia nevű „nemzeti rock”-zenekar énekese. Szaniszló már jóideje műsorvezető az Echo Tv nevű fasisztoid réteg-csatornán –tulajdonos az egyik leggazdagabb magyar iparmágnás-, ahol a legelvakultabb összeesküvés-elméleteket vegyíti rasszista és antiszemita uszítással. A Kárpátia egy náci „rock”-banda, és hogy mi az a „nemzeti rock”? Béna alakok, szar zene, ostoba közönség.

(Utóbb a kitüntetést átadó miniszter visszakérte Szaniszlótól a díjat.)

Nemcsak arról van szó hogy a Fidesz ilyen és hasonló gesztusokkal igyekszik magához édesgetni a fasiszta szavazótábort. Tény, hogy a Fidesz tábor jobbra nyitott, ideológiai szempontból nézve nincs mérsékelt jobboldal. (Illetve van, de azt mifelénk baloldalnak nevezik.) A Fidesz nem hagyja hogy jobbról előzzék, átveszi a fasiszta témákat, sok esetben még rá is licitál, ennek „köszönhető”, hogy nem erősödik a Jobbik támogatottsága. Ugyanakkor ez azt is eredményezi, hogy az egész politika jobbra tolódik, a rasszizmus és egyéb fasiszta ideológiai elemek egyre jobban mérgezik a közvéleményt. A kormányzó nacionalista-populista és egyben konzervatív politikai csoport nemcsak ideológiailag készíti elő a hatalom terepét a fasiszták számára. Politikai gyakorlatával, azzal hogy hozzászoktat minket a kontroll nélküli hatalomhoz –amit már kezdtünk volna elfelejteni-, és kiépíti a diktatúra jogi rendszerét, hatalmas szolgálatot tesz az újfasizmus számára. Ezt soha nem fogjuk az Orbán-bandának megbocsátani.

A fasiszta élharcosok állami sztárolásának a másik oka, hogy egyszerűen elfogytak a fideszes entellektüelek és művészek. Nem tudnak már kit pozícióba ültetni, ezért szedik elő a Dörner féle fasisztákat, meg a Fekete György féle önjelölt „művészeket”. Szó se róla, a jobboldal sohasem volt intellektuálisan jól eleresztve. A kultúra, a művészet mindig a progresszióból, a rendszerkritikából tudott erőt meríteni, vagyis abból, ami régen a baloldalt jelentette. (Ez a kritikai hozzáállás a tágan értelmezett kultúrában ma is megvan, csak a politikai palettáról hiányzik.)

A fasizmusra nyitott kormányzatnak még nem sikerült bedarálnia a kultúrát, még nem tudták rákényszeríteni saját feudális értékrendjüket a társadalom többségére, de szorgalmasan dolgoznak rajta. Hiszen mi mástól remélhetnék népszerűségük növekedését, mint attól, hogy minket is lehúznak a saját szellemi szintjükre?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr405149710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása