Állami rasszizmus

2013.05.27. 09:45

Május hónapban az állami szintű rasszizmus újabb példáit láthattuk.

Egy magyarországi bíróság 9 főt ítélt fejenként 2-4 év börtönre: a vádlottak mindnyájan sajóbábonyi romák, és a rasszizmus ellen hozott törvény alapján ítélték el őket. 2009–ben a falujukban a fasiszta gárda akart megfélemlítő felvonulást tartani, de ezt a helyiek önvédelmi megmozdulása megakadályozta. A most börtönbe zárt férfiak is részt vettek a jobbikos fasiszták elzavarásában. Az antifasiszta önvédelem a bíróság véleménye szerint közösség elleni, nemzetiségi alapú támadás, hiszen a fasiszta gárdisták magyarok, tehát aki rájuk támad az a magyarok ellen támad. Ez súlyosbító körülmény. (A támadásban egyébként nem sérült meg senki súlyosan, egy autó szélvédője tört be mindössze.)

A faji, nemzeti alapon történő erőszak ellen hozott törvényt több ízben alkalmazták már, de az utóbbi időben kizárólag romák ellen. Ha kicsit barnább a bőröd, és szidod „a magyarokat”, akkor börtönbe kerülsz. Viszont a cigányokat szidni –mit szidni, a kiirtásukra buzdítani!- nemhogy nem üldözendő, hanem társadalmilag kifejezetten elfogadott dolog.

A faji megkülönböztetés nemcsak a bíróságot, de az állam legfelső vezetését is jellemzi. A miniszterelnök a Budapesten tartott Zsidó Világkongresszuson kijelentette, hogy „a velünk élő zsidóságot” nem fenyegeti semmilyen veszély. Ez egyrészt nem igaz. Budapest belvárosában szabadon lehet ordítva követelni a zsidók kiirtását –miként ez hétvégéken rendszeresen felhangzik nem egy kocsmában (többek között egy Üllői úti szórakozóhelyen, száz méterre a Holokauszt-múzeumtól).

Másrészt Orbán megjegyzése kifejezi azt, amit a társadalom széles rétege gondol: vagyunk „mi, magyarok”, és vannak a velünk élő „zsidók”, „cigányok”, stb. Nos, a helyzet az, csöppet sem tisztelt faji előítéletes honfitársak: a zsidók, cigányok nem „velünk” élnek, hiszen „ők” valójában mi magunk vagyunk. „Ők” is magyarok, ugyanannyira mint bárki más, aki magyarnak tekinti magát. És a magyarok egyben zsidók is, és cigányok is. Tetszik, nem tetszik: ez van.

A faji, nemzeti megkülönböztetés ostobaság, nem több mint elnyomó politikai rendszerek ideológiai kiszolgálása. A nemzet fogalma teljes mértékben elavult, és létrehozójával, a kapitalista rendszerrel együtt a történelem szemétdombjára való.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr55319855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása