Ha én pártot alapítanék...

2013.06.16. 19:06

…mert azt gondolnám, hogy a politikával lehet befolyásolni a rendszer általános trendjeit, lehet fékezni a kizsákmányolás fokozásának egyre durvább tempóját, lehet az életkörülményeinken valamit javítani (nem lehet), mert nem hinném, hogy az állam teljes mértékben a tőke szolgálója (de az), és hogy lenne esély valamilyen eredményt elérni a választásokon (nincs), akkor kijelenteném, hogy nem érdekelnek a kizsákmányoló osztály szempontjai (mert tényleg nem), szarok a burzsoázia profitjára (mert valóban), és az a célom, hogy a kizsákmányoltak életét könnyebbé és jobbá tegyem (és ez is igaz). Leszögezném, hogy nem egy jól működő kapitalizmusról álmodom (hiszen nem), hanem egy élhető emberi világról.

(Na és itt összezavarodnék, mert egy élhető világban egyáltalán nincs munka, pénz, állam, politika, tulajdon, csere, tehát ahol van ilyesmi, ott sohasem lesz emberhez méltó élet. De most maradjunk a fikciónál.)

A párt minimálprogramjában ilyen dolgok szerepelnének:

-feltétel nélküli alapjövedelem (min. havi százezer)

-minimálbér (min. havi kétszázezer)

-ingyenes tömegközlekedés

-ingyenes oktatás, egészségügy

-egyházak állami támogatásának teljes megszüntetése

-választott politikusok visszahívhatósága

-demokratikus működés teljeskörű kiterjesztése (munkahelyeken munkástanácsok, iskolákban autonóm testületek, stb.)

-fasiszta ideológiák (rasszizmus, nacionalizmus, homofóbia, szexizmus, stb.)  terjesztésének tilalma

-határok átjárhatósága minden ember számára.

 

Ezek persze apróságok, mégis milyen merész lenne ilyen pártprogrammal indulni! Pedig az a helyzet, hogy a valódi program, a kizsákmányolt osztály történelmi programja ennél sokkal totálisabban tagadja a rendszert. Hiszen nem nagyobb morzsákat akarunk, hanem az egész tortát!

Na ezért nem alapítok pártot.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr665364105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása