Fasizmus light

2013.07.16. 22:46

Ha odafigyelünk az utóbbi évek jogi változásaira, akkor egyértelműen látszik hogy a szemünk láttára valami nagyon kellemetlen politikai rendszer alakítja ki magát. Még nem tűntek el a polgári demokrácia jogi keretei, de egyre komolyabban igyekszik a kormányzat azokat szűkíteni.

Viszont az élet sok más területén nem ilyen egyértelműek a változások. Határozottan kellemetlen a kormány nacionalista és vallásos ideológiai offenzívája, de például a nagyvárosok nyüzsgő hétvégi forgatagában mindez jelentéktelennek tűnik. Szemmel láthatóan jóval többen vannak a normális emberek, mint a kormány avítt, lábszagú nacionalista, keresztény fundamentalista szellemiségével azonosulók.

Ha próbálunk elvonatkoztatni a zuhanó életszínvonaltól, a munkakörülmények drasztikus romlásától, akkor viszonylag élhetőnek tűnik az ország. De ez sajnos csak egy állókép. Néhány éves távlatban vizsgálva egyértelmű, hogy a jelenlegi lightos fasizmus csak a valódi fasiszta rendszerbe való átmenet.

A különböző folyamatok szoros összefüggésben vannak egymással: a jelenlegi uralkodó réteg számára a hatalom koncentrálása, az intoleráns ideológia, a fasiszta rendszer előkészítése nem öncél. Nem pusztán azért csinálják mert nekik ez tetszik –bár természetesen tetszik nekik, látszik rajtuk, hogy ők ezt élvezik, számukra a gerinctelen törtetés, a talpnyalás, a szervilizmus, a lefelé való taposás a legbelsőbb személyiségükből fakad-, hanem azért mert a jelenkori kapitalista válságmenedzselés egyre népszerűbb válfaját képviselik. A 21. századi fasizmus –akárcsak száz évvel korábbi előzménye- az akadozó árutermelés felgyorsítására jött létre. Célja nem más, mint a kizsákmányolt osztály minél hatékonyabb munkára kényszerítése, és a fokozódó ellenállás letörése. A fasizmus legfontosabb eleme az antikommunizmus, vagyis a kapitalizmus meghaladásának megakadályozása. Ez irányítja a light-fasiszta fidesz-kormány működését is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr325408925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása