Ellenzéki összefogás

2014.01.19. 19:45

A választások előtt három hónappal egy széles ellenzéki koalíció összeállította a választási listáját, és megegyeztek hogy egyéni körzetben is közös jelöltet indítanak. Csupa ismert, többnyire kormányzati múlttal is rendelkező politikus. A sajtó lefutottnak tekinti a választásokat, a mostani rezsimet tartják befutónak, de szerintem nem lehetetlen hogy bukik az Orbán-kormány. (Ami persze önmagában jó hír lenne, ezért szeretném ha megtörténne.)

Megbukik a Fidesz, de mi jön utána? Mit lehet várni az új kormánytól? (Most ne ejtsünk szót a Fidesz-Jobbik –amúgy lehetséges- koalícióról, a fasizmusról majd máskor.) Mi lesz a mérsékelt jobboldal –Mszp és tsai.- politikája? A gazdasági világválság jelenlegi –bevezető- szakasza lefutóban, a munka és életkörülmények jelentős lerontásával a profittermelő gépezet –vagyis a kapitalizmus- sok szempontból megerősödve vág neki az évtized második felének. A termelős számottevő bővüléséről természetesen nincs szó, tehát az teljes mértékben kizárt hogy hamarosan nőni fognak a bérek, vagy esetleg sokkal több munkahelyre lesz szükség. Akárki is van kormányon, nincs és nem is lehet más a politikája, mint az életkörülményeink elleni támadás folytatása. El lehet azt hinni hogy hirtelen felbukkannak tisztességes politikusok, a kizsákmányoltak mellett elkötelezett baloldali pártok, és győzelmük esetén könnyebbé teszik az életünket és csökkentik a létbizonytalanságot? Szerintem semmi ilyesmi nem lehetséges. Vagyis nagyjából mindegy kik alkotják az ellenzéki összefogást.

Ha valamiért úgy alakulnának az európai ügyek, és ez nagyon is könnyen megtörténhet, hogy tömegessé válik és kontinens-szerte fellángol a proletár ellenállás, akkor előfordulhat hogy a politika balra tolódik, és különböző radikális szocdem erők kerülnek kormányra. Nem azért, mert a kizsákmányoltaknak ez az igényük, hanem azért, hogy balos módszerekkel biztosítsák a forradalmi mozgalom letörését, a tőkés rendszer további működését. Bevezethetik mindenfelé pl. a feltétel nélküli alapjövedelmet, vagy kitalálhatnak más látványos válságmenedzselést, de ezek mindenképpen kapitalista megoldások lesznek. A tőke úgy működik, hogyha megold egy válságot, akkor a megoldás mindig előkészít egy sokkal nagyobb válságot.

Ha áprilisban győz a demokratikus ellenzék minden bizonnyal sok fideszes ökörséget megszüntetnek, a hittantól a trafikrendszerig, de ennél többet nem lehet tőlük várni. Akárki is van a választási listájukon.

Valódi változást csak a kapitalizmus gyökerestől való elpusztításától várhatunk, de ahhoz nem a szavazófülkéken keresztül vezet az út.    

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr715770937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása