Korrupció

2014.02.28. 14:36

A korrupció nem egyszerűen rendszerhiba, valójában nem is hiba, hanem szerves része a kapitalizmusnak. A különböző kapitalista politikai rendszerek –nevezzék akár polgári demokráciának, fasizmusnak vagy „szocializmusnak”- soha nem szüntetik meg a korrupciót. Ez nem is céljuk: a politikusok valójában nem lopnak, csak elteszik azt, ami jár nekik. A gazdasági és a politikai hatalom egymásra átváltható értékmérő. A gazdasági hatalom politikai hatalomra váltható, a politikai hatalom pedig pénzre. Abban a rendszerben, ami a csereérték mindenhatóságára, az érték diktatúrájára épül, nem is lehet ez másként.

Minél nagyobb a gazdasági egyenlőtlenség egy társadalomban, annál nagyobb a korrupció. Azokban az országokban –a „fejlett” országok ilyenek- ahol kevesen élnek a legnagyobb nyomorban, és az átlag többé-kevésbé meg tud élni, ott széles az a réteg, aki ha politikus is lesz belőle, de más polgári módon is biztosítani tudja az egzisztenciáját. Minél szegényebb egy ország lakossága, az embereknek annál többet kell dolgozniuk, és kénytelenek több pénzbeszerzési forrást is felkutatni (v.ö. másodállás). A politikusok persze mindenhol jóval többet keresnek mint az átlag, de a szegény országokban annyit mégse, hogy az általuk elvárt mértékben tudják prezentálni azt a magasztos szerepet –„bohóc”- amit a tőke kiosztott rájuk. Így hát pénzre váltják a hatalmat, és hagyják magukat lefizetni.

A korrupciómentes kapitalizmus nem létezik, legfeljebb a korrupció mértékében van –időnként meglehetősen nagy- különbség, régiónként eltérően.

A politikusok nagy többsége korrupt, de elsősorban nem emiatt utáljuk őket, hanem azért, mert személyükben reprezentálják, megszemélyesítik azt a politikai rendszert, ami kiszolgálja a kizsákmányolás gépezetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr145837051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása