A tanárok sztrájkja úgy néz ki, hogy biztosítják a gyerekfelügyeletet, de nem tartanak rendes tanórákat. Nagy esély van rá, hogy a legtöbb gyerek sztrájk idején is bemegy az iskolába. Mi hát a teendő? Tegyük mindenki számára emlékezetessé és élvezetessé s sztrájkot!

A lehetőségek száma végtelen. Tanár-diák focimeccs, akadályverseny, bográcsozás és tábortűz az udvaron. Aszfaltrajzverseny, plakátkészítő-verseny – persze mindenki nyerne a végén. A gyerekekkel közösen lehetne transzparenseket festeni az oktatás átalakítását célzó követelésekkel, amiket kívülről ki lehetne aggatni az épületre: nagyon hasznos és szimpátiát kelt, ha a járókelőket is beavatjuk az eseményekbe. Ezekre a napokra érdemes kultúrprogramot is szervezni, például színházi előadás meghívott társulattal és az iskolai színjátszó-körrel egyaránt. Meg lehet hívni zenekarokat, előadóművészeket, és persze fellépési lehetőséget biztosítani a diákzenekaroknak, vagy a hobbiból zenélő tanároknak is.

Diákparlamentet lehet szervezni. Első körben az osztályokban beszélik meg a gyerekek, hogy milyen iskolát szeretnének, aztán a küldötteik ezt elmondják a teljes plénum előtt. Munkacsoportok alakulnak az elképzelések konkretizálására, illetve az osztályközösségek újratárgyalják a plénumon elhangzottakat.

A sztrájk idejére meg lehet hívni a szülőket, akik segíthetnek a programok szervezésében is. Lenne alkalom nemcsak szülő-tanár fórumot tartani, de kötetlen beszélgetéseket is folytatni.

Lehet fordított napot is tartani, amikor a diákok tartanak tanórát.

Ha a tanárok a szülőket és a gyerekeket is bevonják a szervezésbe, akkor sokkal nagyobb sikerrel kecsegtet egy ilyen akció.

Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy elhúzódik a sztrájk. Ebben az esetben sztrájkőrséget kell szervezni, és folyamatos jelenlétet az épületben – vagyis el kell foglalni az iskolát. Ez szintén a tanárok, a diákok és a szülők közös akciójaként lehet a leghatékonyabb.

Az oktatás érdekében, a tanárok és a diákok támogatására most az egész társadalom megmozdult. Bízzunk magunkban, bízzunk a saját erőnkben, bízzunk a pedagógusokban. Képesek vagyunk az oktatási rendszer átalakítására!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyretobbenegyrejobban.blog.hu/api/trackback/id/tr338645244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása